محل تبلیغات شما

 با فرض اینکه مفاهیم برآمدهاز تجربه است و فرایند شکل گیری و بازاندیشی آن به زمان نیاز دارد، این پرسش وجوددارد که؛ در تجربه جنگ با عراق کدام مفاهیم به آزمون گذاشته شد و چه نتیجه ایداشت؟ بنظرم دامنه مفاهیم تجربی بسیار گسترده است، مهمتر از آن؛ فرایند تبدیل تجربهبه اصول و مفاهیم، به مبانی نظری- روشی نیاز دارد که با گذشت زمان» حاصل خواهد شد. در این یادداشت به سه مفهوم اساسی که در حالو آینده مورد نیاز است، می خواهم اشاره کنم:

1- بازدارندگی دفاعی

 حمله عراق به ایران بمعنایناتوانی در بازدارندگی عراق از حمله به ایران و شکست ارتش عراق در نقطه صفر مرزیبود. زیرا نظریه بازدارندگی در برابر عراق شکست خورد ولی در برابر امریکا بهآزمون گذاشته شد. نگرانی امریکا از شکست عراق در برابر ایران و پیامدهای منطقه ایآن، منطق حمایت همه جانبه امریکا را از عراق شکل داد. پس از مرحله جدید جنگ که باپیروزی ایران در فاو اغاز و به پیشروی در منطقه شرق بصره در عملیات کربلای پنجمنجر شد، همراه با تشدید درگیریها در خلیج فارس که همواره با ابتکار عمل عراقانجام می شد، واکنش ایران موجب مداخله امریکا و شکل گیری سطحی از درگیری میانایران و امریکا شد. در این مرحله درگیریهای انجام شده در هنگام اسکورت نفتکشهاتوسط امریکا در سال 1366، توانمندی تصمیم گیری و اقدامات تهاجمی ایران، بمعنای آشکار سازی قدرتبازدارندگی ایران بود و امریکا برای خودداری از درگیری مستقیم با ایران، عملیاتاسکورت نفتکشها را کنار گذاشت.

2- جنگ دفاعی

اگر دفاع در برابر را بعنوان عملِ جمعی و مشروع یک جامعه دربرابر دشمن ارزیابی کنیم، با حمله عراق به ایران به دلیل مشروعیت نظام ی برآمدهاز انقلاب، جامعه ایران در کنار نیروهای مسلح در برابر م دفاع کردند و نتیجهآن شکست ارتش عراق در جنگ سه تا هفت روزه بود. به این اعتبار نظریه جنگ دفاعی»بعنوان نتیجه خِرد جمعی جامعه ایران در بزنگاه تاریخی تاثیر اساسی بر سرنوشت جامعهایران برجا گذاشت که نتایج آن بصورت تدریجی بسط پیدا کرده است.

 3- جنگتهاجمی

استقرار ارتش عراق در مناطق اشغالی با امید به تداوم بی ثباتی یدر کشور و تامین خواسته ای عراق در پشت میز مذاکره، موجب بهم پیوستگی تامین تمامیتارضی با ثبات ی در کشور شد. در مرحله جدید و پس از آزمون جنگ دفاعی، گذار ازاشغال و بی ثباتی نیازمند توانایی تبدیل قدرت دفاعی به قدرت تهاجمی برای آزاد سازیمناطق اشغالی بود. این مهم بدون برقراری ثبات ی قابل تامین نبود. در چنینشرایطی تقدم برقرار ثبات ی بر حل مسئله اشغالگری زمینه های لازم را برای شکلگیری منطق قدرت تهاجمی بر پایه تجربه جنگ دفاعی فراهم کرد و در چند عملیات بزرگمناطق اشغالی آزاد و جشن ملی پیروزی بر دشمن م در خرمشهر و سراسر ایرانبرگزار شد.

منطق ادامه جنگ پس از فتح خرمشهر، بمعنای استفاده از قدرت نظامی برایتامین اهداف که در مرحله آزاد سازی شکل گرفت، تابع این ملاحظه اساسی بود که، بدونبرخورداری از قدرت نظامی و استفاده از آن، خواسته های ایران قابل تحقق نخواهد بود.نظریه جنگ تهاجمی» ریشه در تجربه مرحله آزاد سازی و ضرورت تامین خواسته های ایراندر برابر عراق پس از فتح خرمشهر داشت. چالشهای اساسی ایران در داخل خاک عراق کهبمدت شش سال بطول انجامید، در واقع بمعنای آزمون نظریه جنگ تهاجمی در عمق خاک دشمنبود.

مهمترین نتایج جنگ تهاجمی در خاک عراق که در صورت پیروزی می توانست برسرنوشت نظام ی حاکم بر عراق تاثیر گذاشته و معادلات منطقه ای را تحت تاثیرقرار دهد این است که، بدون تناسب میان منابع با اهداف، همچنین ایجاد ارتشحرفه ای و کلاسیک،  و در زمان کوتاه نمی توان به نتیجه مطلوب رسید.

 قدرت دفاعی و تهاجمی ایران بااستفاده از تجربه جنگ با عراق، در سه دهه گذشته در برابر تهدیدات نظامی امریکا واسرائیل، برپایه توانمندی ترکیب مولفه های قدرت» ساماندهی شده است.این ملاحظه بمعنای ضرورت نگرش نظامی - راهبردی به تجربه جنگ با عراق و استفاده ازاین تجربه برای پاسخگویی به تهدیدات حال و آینده است.  با نظر به این ملاحظه، مطالعات تجربه جنگ با عراق، می تواند   بجای بررسیهای تاریخی و مناقشه آمیز، از بررسیهای راهبردی تبعیت کند.

تأملی بر تحول در مفهوم و مصداق جنگ – بخش اول

مناقشات تاریخی چگونه برطرف می شود؟

بررسی تجربه جنگ با عراق، با روش مقایسه ای یا نقد درونی؟

عراق ,جنگ ,تجربه ,امریکا ,برابر ,تهاجمی ,در برابر ,تجربه جنگ ,جنگ با ,عراق در ,ایران در

مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

پخش المهدی ( عج ) ( مرکز پخش جزوات حوزوی قربانی ) clevanruchan athtelidown بیژائم lespembhurtti سرای دانش آموز کلاسیک وب tacobecy Robin's life قالب میوه پاپ شف Pop Chef + گارانتی